Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten.
Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
Struisvogelsteak in rode wijnsaus (cassisazijn)
INGREDIËNTEN (4 personen)
Struisvogelsteak – 1 kg | oesterzwammen | peper & zout
Veenbessen | boter van bieslook | saus crème de cassis | 1 karaf rode wijn
BEREIDING
1. De struisvogelsteak bakken (rood, rosé of doorbakken)
2. De champignons in de kruidenboter laten bruin worden
3. De veenbessen opwarmen, de saus van het vlees met de rode wijn laten inkoken tot een stroperige vloeistof
4. Daarna de borden dresseren en overgieten met de saus
Tip: Zeer lekker met gebakken aardappeltjes en witloof
Struisvogelfilet of steak met cognac
INGREDIËNTEN (4 personen)
4 Struisvogelfilets /steaks van 150 gr | 80 gr boter | gewone peper, cayennepeper en zout | 1 glaasje cognac | 1 eetlepel sterke mosterd | 1 halve dl room
BEREIDING
1. Het vlees aan beide zijden bruinen in de boter, enkele minuten laten braden
2. Op een verwarmde dienschotel schikken en met peper en zout bestrooien
3. De mosterd, cayennepeper, zout en room aan het vleesnat toevoegen en roeren
4. Laat de verwarmde cognac even afbranden (flambeer en giet over de steaks), even wachten tot de vlammen verdwijnen en giet er de saus overheen.
Struisvogelfilet ( of steak ) met portosaus
INGREDIËNTEN (4 personen)
4 struisvogelfilets van 150 gr | 80gr boter | peper & zout | 1 glaasje porto | 1 dl room
BEREIDING
1. Braad de struisvogelfilets in de boter, bestrooi met peper en zout
2. Neem het vlees uit de pan en blus het braadvocht met de porto en laat even doorkoken
3. De pan van het vuur nemen en voeg er al roerend de room aan toe
4. Schik het vlees op een schotel en overgiet het met de saus
Tip: Ook lekker met knolselderpuree en bosbessen!
Struisvogelstoofpotje – Struisvogelstoofvlees
INGREDIËNTEN (4 personen)
1 kg Struisvogelstoofvlees | 80 gr boter | peper en zout | 2 grote uien | 1 fles bruin bier | 2 laurierblaadjes | 2 takjes tijm | 1 kruidnagel | 2 boterhammen met mosterd | 2 klontjes suiker | ketchup | een stukje fondant chocolade
BEREIDING
1. Het vlees aan beide zijden bruinen in de boter, enkele minuten laten braden in een braadpan
2. Snijd de ajuinen grof en stoof ze apart aan in de braadpan
3. Neem een kookpot, voeg er het vlees aan toe, samen met de ajuin
4. Voeg het biertje (donkerbruin) eraan toe en roer het aanbaksel goed los
5. Voeg de laurierblaadjes, takjes tijm en kruidnagel toe.
6. Voeg de boterhammen met mosterd toe om je saus aan te dikken
7. Om je saus af te werken voeg je op het einde ketchup en een suikertje toe en stukje fondant chocolade (voor zachte smaak & mooie donkerbruine kleur van je saus)
Struisvogelsteak of filet met sjalottensaus
INGREDIËNTEN (4 personen)
600 à 800 gr struisvogelsteak of filet | 1 soeplepel suiker | 1 dl bruine fond | gebakken aardappeltjes | 10 sjalotten | 2 dl rode wijn | klontje boter | 1 takje tijm | 1 blaadje laurier | peper en zout | waterkers
BEREIDING
1. Pel de sjalotten en snij ze fijn
2. Doe ze in een pan met wat boter en bak ze tot ze glazig worden
3. Blus de pan met de rode wijn, roer goed zodat alles loskomt van de pan
4. Voeg daarna de tijm, de laurier, de bruine fond en de suiker toe
5. Laat op een matig vuurtje tot de helft inkoken en breng op smaak met peper en zout
6. Bak ondertussen de steaks goed aan in een pan met wat boter
7. Leg de steaks op een warm bord, giet er de saus over en dien op met de waterkers en de gebakken aardappeltjes
Struisvogelmedaillon
INGREDIËNTEN (4 personen)
4 struisvogelmedaillon | boter | olijfolie | peper & zout | peper | 1 dl room of koffieroom | 50 tot 100 gr Château d’Aville (Belgische blauwaderkaas) in stukjes en een beetje bindmiddel
BEREIDING
1. Smelt de boter en de olijfolie in een bakpan
2. Bak hierin de medaillons aan beide zijden bruin
3. Kruiden met peper en zout
4. Bak ze verder volledig gaar
5. Neem ze uit de pan en houdt ze warm
6. Voeg de room en de kaas bij de braadjus en verwarm al roerend
7. Breng op smaak
8. Dien de medaillon op met wat saus, gestooft witloof en een fijne aardappelpuree
Struisvogelvlees kopen?
Zin in een heerlijk stukje struisvogelsteak of wil je graag een van onze bereidingen kopen?
We raden aan om vooraf even contact op te nemen indien je vers vlees wenst.
Op die manier ben je er zeker van dat jouw bestelling op zaterdag klaar zal liggen in onze hoevewinkel.
Struisvogelsteak met vruchten en zachte peper
INGREDIËNTEN (4 personen)
4 struisvogelsteaks van 150 gr | 50 cl room | 8 Kiwi’s (4 voor de saus en 4 voor de versiering) | 2 Papaja’s | 2 Eetl. Roze peperbolletjes | 3 Eetl. Poedersuiker | 4 Koffielepels vIoeibare honing | Een beetje boter, peper en zout
BEREIDING
1. Bak de steaks in boter op hevig vuur tot ze aan beide zijden mooi gekleurd zijn
2. Laat wat room indikken en voeg er het vruchtvlees van de verse kiwi’s aan toe
3. Mix, breng op smaak en voeg enkele korreltjes roze peper toe aan de jus.
4. Laat gedurende enkele minuten sudderen.
5. Versnij een papaja in de vorm van waaiertjes. Schik de papajawaaiertjes op de ovenplaat en strooi er suiker over
6. Schik de steaks op dezelfde plaat. Bestrijk ze met vloeibare honing en schuif de plaat (met papaja’s en steak) in de oven
7. Laat gedurende 4 min braden op grillstand
8. Schik de steaks op de papajawaaiers op de borden
9. Nappeer met de kiwicréme en serveer met gefrituurde aardappelen, kroketjes, dunnefrietjes (of pommes dauphines)