Deinsesteenweg 182, 8700 Tielt (Aarsele) +32 473 98 27 19
Mijn account | FR | EN

De struisvogel

Kom alles te weten over de grootste en meest fascinerende vogel ter wereld!

Ben je net als ons helemaal gek van struisvogels en kan je er maar niet genoeg van krijgen?
Op deze pagina vind je vast en zeker een antwoordje op een heleboel van je vragen.

Snelheid struisvogel?

De struis is een vogel die zich in alle soepelheid verplaatst maar hoe snel kan een struisvogel lopen? Wel, hij kan een gemiddelde snelheid halen van  60 à 70 km/uur en dit gedurende 4 uur volhouden.

In volle galop kan een struis stappen nemen tussen de 4 en 6 meter. Z’n looppas is vergelijkbaar met die van de vroegere dinosaurus, waarvan de struis een afstammeling is.

Oorsprong

Struisvogels komen voor in het Zuid-Westen van Azië en in Afrika. Fossiele soorten zijn gevonden in Europa (Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Rusland) en Zuidoost-Azië.

Selfie struisvogelkuikentje

Eigenschappen

Mannetjes zijn zwart met wit en vrouwtjes zijn bruin. 

Hoeveel tenen heeft een struisvogel?
Struisvogels hebben twee tenen, waarvan er één is uitgegroeid tot een soort hoef (met nagel op het einde). 

Ze hebben geen dons. Struisvogels zijn de grootste en zwaarste vogels op aarde. Tevens kunnen ze het hardste rennen van alle loopvogels en leggen ze de grootste eieren.

Ontdek onze struisvogelproducten

Springen?

Met een goede aanloop springt een struisvogel over anderhalve meter hoge hindernissen. De afsluitingen van onze weiden zijn daarom minimum 1,80m hoog!

Struisvogelkuikentje in ei

Gevaarlijk ?

De meeste struisvogels zijn geen agressieve dieren. Ze zijn wel zeer nieuwsgierig en erg waakzaam. Door hun grootte en hun scherp gezichtsvermogen en gehoor kunnen ze snel potentiële indringers binnen hun territorium waarnemen.

Tijdens het legseizoen zijn we wel altijd op ons hoede als we de weide of het hok waar ze eventueel hun ei leggen, binnengaan. Het mannetje waakt en verdrijft agressoren als ze te dicht bij het nestgebied komen.

Een voorwaartse pootstoot incasseren is geen lachertje. Het is altijd goed om je aanwezigheid in hun weide duidelijk te maken en niet onverhoeds achter een dier op te duiken. Een struisvogel die schrikt kan namelijk leiden tot onverwachtse agressie of vluchtreacties.

Bezoek onze struisvogelboerderij en kom echt ALLES te weten

Kop Struisvogel


Kop in het zand?

Stopt een struisvogel nu echt z’n kop in het zand?

Het antwoord is neen… Het is een fabeltje dat ontstond omdat men vroeger dacht dat een struisvogel bij gevaar z’n kop in de grond stak…

Niets is echter minder waar: een struisvogel strekt bij gevaar z’n hals plat op de grond. Het lange gras zorgde wellicht voor de verwarring.


Dom?

Omdat de struisvogel een zeer kort geheugen heeft wordt hij wel eens als dom beschouwd. Zijn gering hersengewicht (30 tot 40 gram) zal er waarschijnlijk wel iets mee te maken hebben…

Struisvogels in weide

Soorten Struisvogels

Binnen de soort Struthio camelus onderscheidt men 5 ondersoorten behorende tot 2 verschillende types (roodnek en blauwnek)

– Arabische struisvogel: roodnek (uitgestorven)
– Saharastruisvogel: roodnek
– Massaïsstruivogel: roodnek
– Somalistruisvogel: blauwnek
– Kaapse struisvogel: blauwnek

Vliegen?

Kan een struisvogel vliegen? De pluimen van vliegende vogels zijn anders van structuur dan die van de struisvogel. Vliegende vogels hebben een pluimstructuur die de veren luchtdicht maakt. Zo kunnen ze door de lucht gedragen worden.

Struisvogelveren hebben een losse structuur, die donziger aanvoelt, beter isoleert maar niet geschikt is om te vliegen. Bovendien hebben de loopvogels geen borstbeen waaraan bij vliegende vogels de vleugelspieren bevestigd zijn. Tot slot zijn hun beenderen niet hol zoals die van vliegende vogels.

Struisvogelhaan

Scherp zicht

Op de langste vogelhals staat de kop met het grootste oog. Daardoor heeft hij een wijd en ver gezichtsveld en kan hij tot op 3,5 km bewegingen waarnemen. 

Struisvogeloog

Levens – verwachting

De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.
In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.

♦ Slachtrijp: 12 – 14 maanden
♦ Volgroeid: 18 maanden
♦ Geslachtsrijp: 2 – 3 jaar oud
♦ Productief: 15 – 40 jaar

Struisvogelmaag?

Struisvogels pikken voortdurend en het is deze vraatzucht die hen ook niet kieskeurig maakt.  Spijkers, munten, ijzerdraad, gespen en sleutels zijn maar enkele van deze jongens hun favoriete hapjes.

Nieuwsgierige-struisvogels

Eens oog in oog staan met onze struisvogels?